Vectors of Movement- Boston Seaport District

GSD_1111_FL14_LiangAnnie_Perspective Harvard GSD MLAI Studio Core, Fall 2014

Boston Seaport_Historical Map  Boston_HistoricalMap_2   Boston_Seaport_Aerial   Bostol Seaport_Aerial_view Located on the tumultuous edge between land and water, Boston Seaport Districts Fan pier has been and still is a place for the exchange and flow of goods, services, and people. The exploration of these flows or “vectors” and the qualities that propelled and pushed them were the basis of this project. GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_Urban_Context
These vectors are articulated, connected and explored through the use of an overlaid network of existing and proposed view-sheds and circulation systems. These two networks frame as well as push and pull people towards certain points of interest as the movement of people and the movement of water is explored. Through the mapping of sidewalks and view corridors, a persons pace and direction is measured and joined as they traverses the linear street grid and into the site.

GSD_1111_FL14_LiangAnnie_ANALYSIS_OsloOperahouse_Page_1GSD_1111_FL14_LiangAnnie_ANALYSIS_OsloOperahouse_Page_2Oslo_analaysis_precedent_Page_1 Looking to the Oslo Opera House by Snøhetta as a precedent, I was interested in the materiality and sloping topography of this cultural institution as an urban public space. I was inspired by the simple and directional sloping facets and the way materials were used in this project.

GSD_1111_FL14_LiangAnnie_Portfolio_P6

Through various iterations using trace, bristol and laser-cutting, topography was explored by assigning high points, low points and various ground materials that allow for water to move at different speeds either; sheeting, rushing, percolating, infiltrating, or pooling. Materials such as black granite, white marble, gravel, and soil were assigned to the various “parterres” that emerge between the criss-crossing pathways.

GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_Water_Movement           GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_People_Movement_Material GSD_1111_FL14_Ex.2.2_LiangAnnie_SitePlan

The circulation system which sits at 5+ m above low tide is made of carefully crafted wooden planks pieced together in a dynamic pattern to create a more varied walking experience for visitors. The wooden decking system is interspersed by metal grating near the entrance of the site, providing a more immersed experience. Furthermore, when it rains, water falling from sky will sheet along the surface of the black granite facets and then is seen rushing underneath the feet of the visitors.  GSD_1111_FL14_Ex.2.2_LiangAnnie_SerialSectionsThe main attraction on the site is the 90 metre long boardwalk that points out into the harbour. The width of the path decrease as well as changes orientation, allowing for various sized gathering spaces to occupy the large expanse.

Entrance_Section

Long_section_portion

 

GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_Perspective_WaterMovementGSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_1_200WaterModel5       GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_1200WaterModelGSD1111_FL14_LiangAnnie_1_200Water_Model3         GSD1111_FL14_ LiangAnnie_1_200WaterModel4DSC07546     GSD_1111_FL14_Ex2.2_LiangAnnie_1_400TopoModel DSC07552GSD1111_FL14_1_400TopoModel2_LiangAnnieDSC07556

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s